Σε επενδυτικό κλοιό το παλαιό οινοποιείο «ΗΒΗ»

To παλαιό οινοποιείο «Ηβη» στο Νέο Φάληρο, ένα από τα στολίδια της βιομηχανικής κληρονομιάς της οδού Πειραιώς, επί τριάντα χρόνια καταρρέει. Επί δημαρχίας Βασίλη Μιχαλολιάκου οι ιδιοκτήτες του ζήτησαν την αλλαγή της επιτρεπόμενης χρήσης για να το επαναχρησιμοποιήσουν ως ιδιωτικό μαιευτήριο.

Οι τότε δημοτικοί μας σύμβουλοι του «Λιμανιού της Αγωνίας», εξηγούσαν μάταια ότι ούτε μαιευτήριο μπορεί να λειτουργήσει μέσα σε αυτό το δύσκολο λιθόκτιστο διατηρητέο μνημείο, αλλά και αν λειτουργήσει,  είναι βέβαιο ότι η συνοικία θα στενάξει από την κυκλοφοριακή ασφυξία, όπως συνέβη με το άλλο ιδιωτικό νοσοκομείο, το “Metropolitan”.  Η τότε δημοτική πλειοψηφία αγνόησε τις ενστάσεις και ψήφισε την αλλαγή που ζητούσαν οι επενδυτές. Όμως εκείνοι δεν ίδρυσαν τίποτα-ούτε ένα καρφί δεν έχει μπει σε αυτή την πανάκριβη κατά τα άλλα κτηματική περιουσία.  Το μνημείο συνέχισε να είναι ερείπιο.

Τώρα επανεμφανίστηκαν. Ζητούν πάλι να αλλάξει η χρήση και να επανέλθει στην παλαιά επιτρεπόμενη: Αναψυχή, πολιτισμός, τουριστικά καταλύματα και κατοικίες. Η εξέλιξη αυτή δεν είναι κακή, να αποκτήσει πάλι ζωή το ιστορικό εργοστάσιο του 19ου αιώνα. Όμως παράλληλα, η νομοθεσία δίνει δυστυχώς το δικαίωμα να κτιστεί πίσω από το διατηρητέο κτίριο, στην οδό Ανδρέα Μουράτη ένα θεόρατο πολυώροφο νέο κτίριο το οποίο μπορεί να φθάσει στους οκτώ ορόφους.

Ο «Πειραιάς για Όλους» πρότεινε στο Δημοτικό Συμβούλιο, την έγκριση της πρότασης υπό τον όρο της διαπραγμάτευσης και μείωσης του ύψους του νέου κτιρίου στους πέντε ορόφους, όσο και το ύψος των γειτονικών πολυκατοικιών ή της ανταπόδοσης χώρων κοινής ωφέλειας στον Δήμο. Το ίδιο πρότειναν και οι άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Παρότι αυτή η συζήτηση-της διαπραγμάτευσης- είχε ξαναγίνει το 2010 με θετικές προοπτικές, σήμερα η δημοτική  πλειοψηφία Γιάννη Μώραλη ξεπέρασε το θέμα και οδεύει προς την τελική έγκριση άνευ όρων, απορρίπτοντας και τις ενστάσεις των περιοίκων.

Το Νέο Φάληρο δέχεται επενδυτικές πιέσεις. Στη συνέχεια του ίδιου δρόμου, στην Κανελλοπούλου εκκρεμούν άλλες αιτήσεις επενδυτών με ανάλογα προβλήματα. Η πιο φορτωμένη λόγω κυκλοφορίας και αποκλεισμένη για τον ίδιο λόγο γειτονιά του Πειραιά κινείται στον αυτόματο πιλότο. Το μέλλον της φαίνεται να εξαρτάται από τους αυτοσχεδιασμούς «επενδυτών» και επενδυτών με ορίζοντα ένα γρήγορο κέρδος από τις αγοραπωλησίες των οικοπέδων. Αυτό δεν είναι ούτε ανάπτυξη, ούτε βιώσιμη πόλη. Μάλλον προς παιχνίδι σε καζίνο μοιάζει!

Σχέδιο:  Maria Gravari_Barbas, Université Paris IV-Sorbonne, 1987.

Φωτό: George Papagiannis Πειραιώς V, 2015.

 

Το βιογραφικό του Νίκου Μπελαβίλα

Video Gallery

Πειραιάς για Όλους: Δραγάτση 12 - Πλατεία Κοραή | Δημαρχείο Πειραιά 4ος όροφος│Γραφείο 8 | τηλ: 2132022353 & 2132022252
Στέκι του Λιμανιού της Αγωνίας Πραξιτέλους 78 & Ελ. Βενιζέλου