Στιγμιότυπα συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου 14.12.2022│Ενημερωτικό Σημείωμα

Με έναν «Πειραιάς για Όλους» να δίνει τον τόνο και την κατεύθυνση στις εξελίξεις σηματοδοτήθηκε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τετάρτη 14.12.2022.

► Για την ανάπλαση της Χαριλάου Τρικούπη, ένα από τα σοβαρότερα θέματα της ημερήσιας διάταξης, μίλησε ο Νίκος Μπελαβίλας, επικεφαλής του «Πειραιάς για Όλους», δίνοντας από τα έδρανα του Συμβουλίου ένα μάθημα πολεοδομίας για τον δημόσιο χώρο  και το Δικαίωμα στην Πόλη. Εξήγησε ότι πριν από την υλοποίηση του έργου πρέπει να γίνει σαφές ότι έχουμε μια δεοντολογία, έναν επιστημονικό κώδικα κοινά αποδεκτό σε όλες τις πόλεις του ευρωπαϊκού χώρου, ο οποίος ιεραρχεί τις προτεραιότητες και αυτές είναι:
-          Οι πεζοί και τα ΑμεΑ
-          Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
-          Το πατίνι και το ποδήλατο
-          Η κυκλοφορία αυτοκινήτων
-          Η στάθμευση αυτοκινήτων

Με βάση αυτή την ιεράρχηση δεν υπάρχουν δικαιώματα ατομικά που θα υπερισχύουν των  συλλογικών, όπως για παράδειγμα αυτοκίνητα σταθμευμένα όπου βολεύει τον οδηγό τους και ουρές αυτοκινήτων να εγκλωβίζονται στην κίνηση, καθώς το αυθαίρετα σταθμευμένο όχημα εμποδίζει την κυκλοφορία. Αυτό συνιστά άγρια κατάχρηση της χρήσης του δημόσιου χώρου.

Η ανάπλαση της Χαριλάου Τρικούπη, μια ιδέα που συγκροτήθηκε από την σημερινή δημοτική αρχή και η μελέτη της εντάχθηκε στην ΟΧΕ και χρηματοδοτήθηκε επί θητείας  Ρένας Δούρου, θα ενώνει πολιτισμικά το λιμάνι με το Πασαλιμάνι· από έναν ιστορικό πόλο που περιλαμβάνει την διατηρητέα Παγόδα, τον Άγιο Νικόλαο και το Παλιό Τελωνείο, περνώντας από ένα χάος που είναι η άνοδος της Χ. Τρικούπη -με γλιστερά πεζοδρόμια, χωρίς δέντρα, χωρίς νησίδα- και ακολουθεί ένας δρόμος σχετικά καλύτερος η Χαριλάου Τρικούπη στην κατωφέρειά της με προβληματικά αποκλεισμένα πεζοδρόμια λόγω παράνομης ή νόμιμης στάθμευσης και με κατάληξη στο Πασαλιμάνι. Ενδιάμεσα βρίσκεται το  αρχαιολογικό μουσείο του Πειραιά, το αρχαίο θέατρο και παρακάτω ο δημόσιος περίπατος στη Ζέα, οι νεώσοικοι, το ναυτικό μουσείο και απέναντι, σχεδόν κάτω από την πλατεία Αλεξάνδρας,  αυτό που, μετά τις υποβρύχιες ανασκαφές, προβλέπεται να γίνει -και πρέπει να παλέψουμε για αυτό- ένα θαλάσσιο αρχαιολογικό πάρκο. Η ιδέα είναι θαυμάσια και δεν αφορά μόνο τους τουρίστες, αφορά κυρίως τους κατοίκους του Πασαλιμανιού, της Πειραϊκής, της Τερψιθέας.

Η μελέτη αυτή διαχέει την ανάπλαση επιχειρώντας να συνδέσει αυτό το βουλεβάρτο με την Τερψιθέα και τους άλλους δύο αρχαιολογικούς χώρους, τον ένα της πλατείας Ροντήρη και τον δεύτερο της Τερψιθέας και συνδέεται με ένα δρομάκο ήπιας κυκλοφορίας και έναν ποδηλατόδρομο. Αυτά είναι τα θετικά, όπως και στα θετικά της μελέτης είναι ότι διευρύνονται τα πεζοδρόμια παντού και τα σταυροδρόμια παντού, καταργώντας με αυτόν τον τρόπο την χειρότερη μορφή παράνομης στάθμευσης. Επίσης, ότι διαμορφώνονται ζώνες απλωμένες μπροστά από το αρχαιολογικό μουσείο. Πρόταση δική μου το 2017 ήταν η από άκρη σε άκρη πεζοδρόμηση της Χαριλάου Τρικούπη, για να απολαύσει ο κόσμος ένα δρόμο περιπάτου -όπως απολαμβάνει τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου ή την Ερμού- μέσα σε περιοχές κατοικίας και να αναδειχθούν αυτά τα θαυμάσια μουσεία, μνημεία, αρχαιολογικοί τόποι και πλατείες. Είναι επίσης θετική παρέμβαση τα ραμπόσκαλα που τοποθετούνται στη Σαχτούρη και η ενδιάμεση νησίδα  που κατεβαίνει την Τρικούπη μέχρι τη συνάντησή της με τη Σαχτούρη. Όμως, υπάρχουν και ελλείψεις στη μελέτη, όπως οι μεγάλες αποστάσεις ανάμεσα στις διαβάσεις πεζών που πρέπει να συμπληρωθούν. Επί της Ηρώων Πολυτεχνείου για παράδειγμα επείγει να τοποθετηθεί ένα φανάρι στη Σκουζέ.

Παραδειγματική έκρινε ο Νίκος Μπελαβίλας τη φυτοτεχνική μελέτη, με μια επιφύλαξη στο ξερίζωμα και μεταφύτευση μεγάλου αριθμού δέντρων, που θα μπορούσε ενδεχομένως να αποφευχθεί.

Με τις όποιες παραλείψεις, ο Νίκος Μπελαβίλας δήλωσε ότι υπερψηφίζει ανεπιφύλακτα την ανάπλαση, καθώς εκτιμά ότι αν δεν γίνει το έργο θα είναι πολύ χειρότερα. Την θετική τους ψήφο έδωσαν ακόμα τέσσερεις δημοτικοί σύμβουλοι με τον «Πειραιάς για Όλους» (Βάνα Μελά, Λία Δρίτσα-Αποστόλου, Παναγιώτης Αναστασάκος, Παναγιώτης Βουτυράκος), ενώ η Μαρία Σταθάκη και ο Δημήτρης Γκερλές περιορίστηκαν στο «παρών» επικαλούμενη/ος τις παρατηρήσεις Μπελαβίλα, την έλλειψη κυκλοφοριακής μελέτης που έπρεπε να είχε προηγηθεί, την ανησυχία των κατοίκων για τους χώρους στάθμευσης, την πεζοδρόμηση της Χαρ. Τρικούπη αλλά και την αισθητή μείωση του πράσινου.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίησή του που ο Νίκος Μπελαβίλας, με την επιστημονική γνώση του, έκρινε θετική τη μελέτη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τη λογική του έργου ο κ. Μπελαβίλας την ανέπτυξε καλύτερα από εμένα ή από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο».  Τόσο ο Δήμαρχος όσο και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος δήλωσαν ότι δέχονται όλες τις πρόσθετες προτάσεις-παρατηρήσεις που έκανε ο «Πειραιάς για Όλους» και τις εντάσσουν στο έργο.
·   Δείτε βίντεο με τον Νίκο Μπελαβίλα στον σύνδεσμο 

 

► Στην προ ημερήσιας διάταξης διαδικασία ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ανέγνωσε την επιστολή του «Πειραιάς για Όλους», με την οποία η παράταξή μας γνωστοποιούσε την αποχώρηση της από την Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής μετά την απόφαση του ΣτΕ που κρίνει αντισυνταγματικές τις διατάξεις των νόμων 4623/2019 και 4625/2019. Και αυτό γιατί, όπως εξήγησε στην παρέμβαση του ο Νίκος Μπελαβίλας, οι αποφάσεις των Επιτροπών -από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης του ΣτΕ μέχρι την ημέρα που θα εφαρμοστούν με οδηγίες από το ΥΠΕΣ- είναι εξ ορισμού διαβλητές, είτε κατόπιν προσφυγής είτε κατόπιν άσκησης ελέγχου νομιμότητας. Για τον λόγο αυτό ζήτησε οι αποφάσεις αυτές να συζητούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο, κατοχυρώνοντας έτσι τη νομιμότητά τους. Στο σημείο αυτό επέμεινε και η Βάνα Μελά ζητώντας από το προεδρείο να αναλάβει πρωτοβουλία και να απευθυνθεί στο ΥΠΕΣ «για να μην πέσουμε σε νομικό κενό ή για να μην βρεθούμε μπροστά σε ενστάσεις ή προσφυγές». Άλλωστε, συμπλήρωσε η Μαρία Σταθάκη, η ανάρτηση περιληπτικά της απόφασης του ΣτΕ πριν από τη λεπτομερή κοινοποίησή της,  έχει ακριβώς αυτό τον ρόλο· να κάνει γνωστό στη διοίκηση ότι πρέπει να διακόψει άμεσα την εφαρμογή του νόμου που είχε εκδώσει. Αυτό δεν σημαίνει και διακοπή της λειτουργίας του Δήμου, διευκρίνισε ο Δημήτρης Γκερλές, επαναλαμβάνοντας ότι τα θέματα των Επιτροπών μπορούν να επανέλθουν στην αρμοδιότητα του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως συνέβαινε και πριν από τον Αύγουστο του 2019.

Στην αμηχανία των συμβούλων των υπόλοιπων παρατάξεων και στο κάλεσμα του προέδρου για αναμονή μέχρι νεωτέρας, ο Δήμαρχος συμφώνησε με την άποψη του «Πειραιάς για Όλους» και ζήτησε όλες οι αποφάσεις των Επιτροπών να εγκρίνονται από το Δημοτικό  Συμβούλιο.
· Παρακολουθήστε τις τοποθετήσεις των Ν. Μπελαβίλα, Β. Μελά, Μ. Σταθάκη και Δ. Γκερλέ στον σύνδεσμο 

 

► Με αφορμή τον θάνατο του νεαρού ρομά Κώστα Φραγκούλη από σφαίρα αστυνομικού στο κεφάλι καταθέσαμε λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης Σχέδιο Ψηφίσματος με το οποίο καταδικάζεται η αστυνομική βία αλλά και οι κοινωνικές ανισότητες και η μισαλλοδοξία. Στην απροθυμία των παρατάξεων να το συζητήσουν, ο επικεφαλής του «Πειραιάς για Όλους» Νίκος Μπελαβίλας, αφού εξέφρασε την αγανάκτησή του για το επίδομα των 600€ προς τους ένστολους, που ψήφισαν δυστυχώς και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, τόνισε ότι στη χώρα μας διαμορφώνεται μια αστυνομία με όρους λατινικής Αμερικής, που μισεί τους μαύρους, μισεί του νέους, μισεί τους ρακένδυτους, μισεί του ξένους, μισεί τους πάντες. Μια αστυνομία που εκπαιδεύεται στον θάνατο και τη βία και στέκεται με φθόνο απέναντι στους κοινωνικά αποκλεισμένους. Και αυτό ακριβώς εκφράζει το ψήφισμα, σημείωσε η Βάνα Μελά, το νοιάξιμό μας για τις αδικημένες ομάδες αλλά και τη βαθιά ανησυχία μας για τους εγκληματικούς θύλακες που εμφιλοχωρούν στο σώμα της αστυνομίας.

Παρά τις αντιδράσεις δημοτικών συμβούλων της παράταξης Βλαχάκου (Πειραιάς Πόλη Πρότυπο), με την υποστήριξη συμβούλων της παράταξης Μώραλη (Πειραιάς Νικητής), που έκριναν το σχέδιο ψηφίσματος ανθρώπινο και απαλλαγμένο από αντικυβερνητικές κορώνες, ο πρόεδρος  δεσμεύτηκε ότι θα επαναφέρει το θέμα στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

► Τις συζητήσεις που πυκνώνουν για μετατροπή του εγκαταλειμμένου θερινού κινηματογράφου «Φαντάζιο» θέλησε να χαλιναγωγήσει ο Νίκος Μπελαβίλας, εξηγώντας ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί καθώς υπάρχουν δύο αποφάσεις του ΣτΕ και δύο κηρύξεις που προστατεύουν τον χώρο. Υπενθύμισε ότι και το 2005 επιχειρήθηκε η κατεδάφισή του, που την εμπόδισε με επιτυχία το κίνημα πολιτών και έγινε απόλυτα σαφές ότι το «Σινέ Φαντάζιο» ως διατηρητέο μνημείο και ιστορικός τόπος χρειάζεται ειδική κρατική προστασία μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο του. Αλλά ακόμα και στην περίπτωση που δεν ίσχυαν τα παραπάνω, η διαμόρφωση του κινηματογράφου σε πάρκινγκ θα έδινε όλες και όλες 32 θέσεις στάθμευσης, σε μια πόλη που χρειάζεται 40.000. Πρότεινε να διευθετηθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς με την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα και να περάσει άμεσα στον Δήμο Πειραιά, να αποκατασταθεί και να επαναλειτουργήσει το εμβληματικό κτίριο του μεσοπολέμου ως χώρος πολιτισμού και εκδηλώσεων του σχολείου και της συνοικίας.

Ο Δήμαρχος φάνηκε να εκπλήσσεται και σχεδόν να μονολογεί ότι δεν αξίζει να δαπανηθούν τόσα χρήματα για 32 θέσεις.

► Τη διάταξη του υπουργείου Οικονομικών, που δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους να  «διορθώσουν» τις τιμές των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα της περιοχής τους, αν κρίνουν ότι είναι υπέρογκες,  έφερε προς συζήτηση ο Παναγιώτης Αναστασάκος. Και αυτό γιατί -με την προθεσμία να λήγει στις 20.01.2023 και με τις γιορτές των Χριστουγέννων ενδιάμεσα- στενεύουν επικίνδυνα τα χρονικά περιθώρια υποβολής αιτιολογημένης γνώμης. Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών στον Πειραιά (και σε όλη τη χώρα), που κυμαίνεται από 26,21-46,70%, παρασύρει σε ανοδική πορεία τα ήδη υψηλά ενοίκια, αναγκάζοντας κυρίως τους νέους ανθρώπους να εγκαταλείψουν την πόλη αναζητώντας στέγη σε άλλες οικονομικά πιο προσιτές περιοχές. Έχει, όμως, αρνητική επίπτωση και στους δικαιούχους επιδομάτων, θέρμανσης για παράδειγμα, καθώς με την αύξηση των τιμών εμφανίζονται πλούσιοι στα χαρτιά και αρκετοί αποκλείονται από ευνοϊκές ρυθμίσεις. Η αύξηση, επισήμανε ο Παν. Αναστασάκος, πλήττει κυρίως τις οικιστικές περιοχές στην περιφέρεια του Πειραιά και εκεί είναι που πρέπει να δοθεί έμφαση για να μην υπάρχει σοβαρός αντίκτυπος στη ζωή των δημοτών. Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι Υπηρεσίες του Δήμου πρέπει να τρέξουν αυτή τη διαδικασία και -με δεδομένη την προθυμία της παράταξής μας να συνδράμει στην ολοκλήρωσή της- να κατατεθεί εμπρόθεσμα το αίτημα του Δήμου Πειραιά για επανεξέταση του προσδιορισμού των τιμών εκκίνησης.
·  Δείτε βίντεο με τον Παναγιώτη Αναστασάκο στον σύνδεσμο 

 

► Τον κίνδυνο να χάσει ο Δήμος τα οικόπεδα της ΚΥΔΕΠ (Κεντρική Υπηρεσία Διαχείρισης Εγχώριας Παραγωγής), επισήμανε ο Δημήτρης Γκερλές. Ο χώρος εδώ και 20 χρόνια έχει κριθεί απαλλοτριωτέος από τον Δήμο και μάλιστα το 2006 -και ύστερα από αγώνες των κατοίκων- ο τότε νομάρχης Χρήστος Φωτίου τον είχε κηρύξει χώρο πρασίνου. Από τότε κάθε χρόνο ο Δήμος τον περιλαμβάνει στον προϋπολογισμό με συμβολικό αντίτιμο 1€, μόνο και μόνο για να μην χάσει το δικαίωμα της απαλλοτρίωσης. Με την προσφυγή, όμως, του σημερινού ιδιοκτήτη στη Δικαιοσύνη και την τελεσίδικη απόφαση που επιτάσσει την άρση της απαλλοτρίωσης μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου, αν στο μεταξύ ο Δήμος δεν παρουσιάσει σχετική πρόβλεψη στον Προϋπολογισμό που να καλύπτει ολόκληρο το ποσό της απαλλοτρίωσης, τίθεται το ερώτημα αν ο Δήμος προτίθεται να πάρει την υπόθεση στα χέρια του και να μην αφήσει τον χώρο στην τύχη του. Στην άποψη του Δημήτρη Γκερλέ υπέρ της διατήρησης του χώρου για λόγους πολεοδομικούς, περιβαλλοντικούς και οικονομικούς, ο Νίκος Μπελαβίλας πρόσθεσε έναν ακόμα σοβαρό λόγο· την ιστορικότητα του χώρου, γιατί στα κτίρια του στεγάστηκε το 1861 το αρχαιότερο μηχανουργείο του Πειραιά, το μηχανουργείο «Γεώργιος Βασιλειάδης», που στη συνέχεια -μετά τους βομβαρδισμούς- μεταφέρθηκε στη σημερινή Ε1, δίπλα στον μώλο Κράκαρη. Ο χώρος αυτός μπορεί να αποτελέσει συνέχεια του πράσινου διαδρόμου, του πάρκου Δηλαβέρη και της ανάπλασης στην περιοχή Ρετσίνα, Πειραϊκής-Πατραϊκής (Περδίκη) και ΟΣΕ, και να συμβάλει στην ενίσχυση των προσπαθειών του Δήμου για ποιοτική αναβάθμιση της περιοχής με χρήσεις πολιτισμού, πρασίνου, αθλητισμού και αναψυχής.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να εξετάσει τις νομικές δυνατότητες, ώστε να καθυστερήσει τη διαδικασία μέχρι να συγκεντρωθεί το ποσό και να ενταχθεί στον Προϋπολογισμό.
·  Δείτε σχετικό βίντεο στον σύνδεσμο 

 

► Για την τύχη των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠ ΑμεΑ αναρωτήθηκε ο Παναγιώτης Βουτυράκος. Όπως σημείωσε το 2020 αποφασίστηκε η λειτουργία πέντε ΚΔΑΠ -από ένα σε κάθε Δημοτική Κοινότητα- και το έργο αυτό ανατέθηκε σε ιδιώτη. Ο «Πειραιάς για Όλους» απείχε από την ψηφοφορία καθώς διαφωνούσε τόσο με τη επιλογή του φορέα όσο και με το γεγονός ότι δεν υπήρχε κάποια δέσμευση ανταπόδοσης προς τον Δήμο. Δύο χρόνια μετά, βλέπουμε -κατά παράβαση της σύμβασης- να λειτουργούν μόνο δύο ΚΔΑΠ ενώ αγνοείται η τύχη των υπόλοιπων τριών. Να σημειωθεί ότι η επιλογή του ιδιωτικού φορέα έγινε με το σκεπτικό ότι θα τρέξουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς οι διαδικασίες λειτουργίας τους. Τα ερωτήματα  που τίθενται είναι: α) Τι ακριβώς συνέβη; β)Φέρει ευθύνη ο φορέας; και γ) αν ναι, προβλέπεται ανάκληση της σύμβασης;

Ανάλογη και η τύχη του ΚΔΑΠ ΑμεΑ, τη δημιουργία και λειτουργία του οποίου είχε αναλάβει ο Δήμος (με τη συγκατάθεση και της παράταξής μας) και έκτοτε τίποτα νεότερο.
·  Παρακολουθήστε τον Παναγιώτη Βουτυράκο στον σύνδεσμο 

Το βιογραφικό του Νίκου Μπελαβίλα

Video Gallery

Πειραιάς για Όλους: Δραγάτση 12 - Πλατεία Κοραή | Δημαρχείο Πειραιά 4ος όροφος│Γραφείο 8 | τηλ: 2132022353 & 2132022252
Στέκι του Λιμανιού της Αγωνίας Πραξιτέλους 78 & Ελ. Βενιζέλου