Η ακύρωση της μνημειώδους εικόνας του σταθμού ΗΣΑΠ Πειραιά

Στον εντυπωσιακό, ηλικίας ενός αιώνα και απολύτως προστατευμένο διατηρητέο σταθμό του ΗΣΑΠ Πειραιά, το Υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε να κάνει τα «στραβά μάτια» και να επιτρέψει την κατασκευή μίας σύγχρονης παράγκας καταμεσής στη μνημειώδη πλατφόρμα. Σύμφωνα με την υπάρχουσα ενημέρωση, δόθηκε μία απλή έγκριση για «κιόσκι» χωρίς καν τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων.

Ο σταθμός του Ηλεκτρικού είναι ένα κτίριο που κοσμεί την πόλη και το λιμάνι. Πρόκειται, δυστυχώς, για τον μοναδικό αξιοπρεπή μητροπολιτικού τύπου κεντρικό ιστορικό σταθμό που διαθέτει η πρωτεύουσα και η χώρα. Οι μέχρι σήμερα διοικήσεις και οι σιδηροδρομικοί τον προστάτευσαν, τον αποκατέστησαν με υποδειγματικό τρόπο, δημιούργησαν το πολύ καλό μικρό μουσείο των ηλεκτρικών σιδηροδρόμων. Και ενώ η σύνδεση του με τη νέα γραμμή Μετρό θα έπρεπε να είναι η αφορμή για την ακόμη καλύτερη ανάδειξη του, τελικά συνέβη το αντίθετο.

Ο σταθμός διαθέτει ένα σωρό πλευρικούς χώρους που λειτουργούν μια χαρά ως καταστήματα για τους επιβάτες. Δεν χρειάζεται κανένα κιόσκι στην πλατφόρμα του το οποίο διαταράσσει και τις ροές του πλήθους αλλά και την μνημειώδη εικόνα του. 

Το βιογραφικό του Νίκου Μπελαβίλα

Video Gallery

Πειραιάς για Όλους: Δραγάτση 12 - Πλατεία Κοραή | Δημαρχείο Πειραιά 4ος όροφος│Γραφείο 8 | τηλ: 2132022353 & 2132022252
Στέκι του Λιμανιού της Αγωνίας Πραξιτέλους 78 & Ελ. Βενιζέλου