Η διάσωση ενός σημαντικού ιστορικού χώρου στον Πειραιά και η απάντηση σε ένα πολιτικό δίλημμα│Δελτίο Τύπου

Η φωτογραφία από την επίσκεψη-ιστορικό περίπατο της ομάδας της Βιομηχανική Αρχαιολογία-Industrial Archaeology και των Βιομηχανικών Δελτίων Απογραφής (ΒΙΔΑ) στον χώρο της ΚΥΔΕΠ και του πρώην Μηχανουργείου Βασιλειάδη Η φωτογραφία από την επίσκεψη-ιστορικό περίπατο της ομάδας της Βιομηχανική Αρχαιολογία-Industrial Archaeology και των Βιομηχανικών Δελτίων Απογραφής (ΒΙΔΑ) στον χώρο της ΚΥΔΕΠ και του πρώην Μηχανουργείου Βασιλειάδη

Τη διάσωση του χώρου της ΚΥΔΕΠ (Κεντρική Υπηρεσία Διαχείρισης Εγχώριας Παραγωγής) στην Αγία Σοφία για λόγους πολεοδομικούς, περιβαλλοντικούς, οικονομικούς αλλά και ιστορικούς υπερασπίστηκε με νύχια και με δόντια η δημοτική μας παράταξη «Πειραιάς για Όλους». Και τα καταφέραμε!

Ο χώρος μετά την προσφυγή του σημερινού ιδιοκτήτη στη δικαιοσύνη και την τελεσίδικη δικαστική απόφαση για άρση της απαλλοτρίωσης  που εκκρεμούσε από το 2006, κινδύνευε να χαθεί οριστικά και αμετάκλητα και μαζί με αυτόν να ακυρωθούν οι πολύχρονοι αγώνες των Πειραιωτών των βόρειων συνοικιών. Αγώνες για τη διαφύλαξη της ιστορικότητας του χώρου, καθώς εκεί ιδρύθηκε το 1861 και λειτούργησε έως το 1949 το πρώτο βιομηχανικό μηχανουργείο της χώρας μας, το Μηχανουργείο-Μηχανοποιείο Γεωργίου Βασιλειάδη, αλλά και για την κάλυψη της αδήριτης ανάγκης για πράσινο στην περιοχή.

Τα Μανιάτικα και η Αγία Σοφία έχουν δραματικά χαμηλά ποσοστά πρασίνου, γύρω στο 1% της έκτασής τους και 1 τ.μ./κάτοικο, ίσως το χαμηλότερο της Αθήνας και του Πειραιά. Δέχονται επίσης μόνιμη αέρια ρύπανση από το λιμάνι και τη βαριά κυκλοφορία. Είναι μια περιοχή που έχει όλα τα χαρακτηριστικά μίας κοινωνικά αποκλεισμένης γειτονιάς και αυτό συνιστά ένα  λόγο παραπάνω για τη διάσωση του συγκροτήματος από την υπερδόμηση.

Όμως, ουδέποτε επί 16  χρόνια ο Δήμος Πειραιά δεν φρόντισε να υλοποιήσει την απαλλοτρίωση, με αποτέλεσμα να υπάρξει πρόσφατη δικαστική απόφαση εναντίον του. Επί έξι μήνες το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά αγνοούσε την αρνητική εξέλιξη που οδηγούσε στην τελεσίδικη απώλεια του ακινήτου της ΚΥΔΕΠ. Ενημερωθήκαμε μόλις λίγες ημέρες πριν από τη λήξη των προθεσμιών, όταν διαφαινόταν ότι δεν μπορούσε πλέον να γίνει οτιδήποτε.

Η αντίδραση ξεκίνησε από το Συμβούλιο της Ε’ Δημοτικής Κοινότητας με τους συμβούλους του «Πειραιάς για Όλους» να επαναφέρουν το θέμα. Χάρη σε αυτούς, οι οποίοι πήραν τη σκυτάλη από ακτιβιστές/τριες των Μανιάτικων με μία μακρά παράδοση κινητοποιήσεων για την ΚΥΔΕΠ, αποφασίστηκε ομόφωνα να υπάρξει νέα απόφαση απαλλοτρίωσης. Ακολούθησε το Δημοτικό Συμβούλιο στις 14 Δεκεμβρίου. Στην εισήγηση υπηρεσιακών και αντιδημάρχων προτεινόταν να εγκαταλειφθεί η υπόθεση. Καταθέσαμε σειρά εναλλακτικών σεναρίων. Ο Δήμαρχος συμφώνησε παρά τις αντιδράσεις των «αρμοδίων». Ωστόσο, μέχρι την περασμένη Παρασκευή η ιστορία φαινόταν να ναυαγεί λόγω αντίδρασης αρκετών παραγόντων.

Είχαμε δύο επιλογές: Η πρώτη ήταν να καταγγείλουμε τη δημοτική αρχή και να είμαστε όλοι ικανοποιημένοι· εμείς ως αντιπολίτευση που βρήκαμε ευκαιρία να βάλουμε τις φωνές, οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες και αρκετοί άλλοι που «χάλασαν τη δουλειά» και το ακίνητο θα γινόταν οικοδομικό τετράγωνο με πολυκατοικίες. Η δεύτερη επιλογή ήταν να το πάρουμε πάνω μας, μαζί με όσα στελέχη του Δήμου και της παράταξης Μώραλη ήταν διατεθειμένα να βοηθήσουν για να σωθεί η ΚΥΔΕΠ. Επιλέξαμε τη δεύτερη. Μετά από έναν μαραθώνιο, αφού μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο έπρεπε να ετοιμαστεί η τεκμηρίωση της πρότασης και να θωρακιστεί η απαλλοτρίωση, συνεδρίασε -λίγες ώρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας- το Δημοτικό Συμβούλιο με εντυπωσιακές και πάρα πολλές απουσίες δημοτικών συμβούλων της συμπολίτευσης.

Η ΚΥΔΕΠ, όμως, κηρύχθηκε ξανά υπό απαλλοτρίωση και η ευκαιρία δεν χάθηκε. Οι κρίσιμες ψήφοι για την απαρτία και τη λήψη της ομόφωνης απόφασης ήταν αυτές των επτά δημοτικών συμβούλων του «Πειραιάς για Όλους».

«Η ιστορία της διάσωσης της ΚΥΔΕΠ στην Αγία Σοφία, έστω και προσωρινά, αποτέλεσε ένα μάθημα. Ένα κρίσιμο πολιτικό δίλημμα: Διαλέγεις το κοινό συμφέρον της πόλης; Στέκεσαι δίπλα στον κόσμο της Αγίας Σοφίας και των Μανιάτικων σώζοντας έναν πολύ σημαντικό μελλοντικό χώρο πρασίνου; Ή επιλέγεις το προσωρινό αντιπολιτευτικό όφελος ή και την ψηφοθηρία, βρίσκοντας την ευκαιρία να καταγγείλεις τον πολιτικό αντίπαλο αφήνοντας να γίνει η ζημιά;» επισήμανε σε δήλωση του ο Νίκος Μπελαβίλας, επικεφαλής του «Πειραιάς για Όλους» για να προσθέσει καταλήγοντας ότι «H Αριστερά της κοινωνίας και της μεγάλης παράδοσης των αυτοδιοικητικών κινημάτων οφείλει να είναι το πρώτο, όχι το δεύτερο!».

Τώρα, εκκρεμεί η επιτάχυνση, η κατοχύρωση της απόφασης, η εξεύρεση των πόρων για την ολοκλήρωση της απαλλοτρίωσης. Ο χώρος αυτός μπορεί να αποτελέσει συνέχεια του πράσινου διαδρόμου, του πάρκου Δηλαβέρη και της ανάπλασης στην περιοχή Ρετσίνα, Πειραϊκής-Πατραϊκής (Περδίκη) και ΟΣΕ, και να συμβάλλει στην ενίσχυση των προσπαθειών του Δήμου για ποιοτική αναβάθμιση της περιοχής με χρήσεις πολιτισμού, πρασίνου, αθλητισμού και αναψυχής.

Είμαστε εδώ και θα είμαστε εδώ για να πετύχει. #pireas4all

► Διαβάστε την έκθεση τεκμηρίωσης στον σύνδεσμο: https://bit.ly/KYDEP 

► Παρακολουθήστε στον σύνδεσμο την παρέμβαση του «Πειραιάς για Όλους» (Νίκος Μπελαβίλας, Δημήτρης Γκερλές) στο Δημοτικό Συμβούλιο, Τετάρτη 14.12.2022 

 

Last modified onΠέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2022 08:54

Το βιογραφικό του Νίκου Μπελαβίλα

Video Gallery

Πειραιάς για Όλους: Δραγάτση 12 - Πλατεία Κοραή | Δημαρχείο Πειραιά 4ος όροφος│Γραφείο 8 | τηλ: 2132022353 & 2132022252
Στέκι του Λιμανιού της Αγωνίας Πραξιτέλους 78 & Ελ. Βενιζέλου