Αντικειμενικές αξίες ακινήτων και αντίκτυπος στη ζωή των δημοτών | Εισήγηση του «Πειραιάς για Όλους» στο Δημοτικό Συμβούλιο

Αντικειμενικές αξίες ακινήτων και αντίκτυπος στη ζωή των δημοτών | Εισήγηση του «Πειραιάς για Όλους» στο Δημοτικό Συμβούλιο Έργο ζωγραφικής: Γιάννης Τσαρούχης│Το λιμάνι του Πειραιά από το σπίτι του Γκιώνη│1955

Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών γης και ακινήτων, κυρίως στις γειτονιές της Δ’ και Ε’ Δημοτικής Κοινότητας, αναδιατάσσει το τοπίο της αγοράς εις βάρος των μικροϊδιοκτητών και των μικρομεσαίων στρωμάτων και δημιουργεί σειρά κοινωνικών προβλημάτων στα οποία η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να δώσει λύση για να μην υπάρχει σοβαρός αντίκτυπος στη ζωή των δημοτών.

Περί τα μέσα του περασμένου Δεκέμβρη, το υπουργείο Οικονομικών προσκάλεσε  τους Δήμους της χώρας να υποβάλουν μέχρι τις 20.01.2023 αιτιολογημένη γνώμη για τις αντικειμενικές αξίες, μήπως και «διορθωθούν» λάθη και παραλείψεις.

Το θέμα έφερε προς συζήτηση στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο του 2022 η παράταξή μας «Πειραιάς για Όλους» με τον Παναγιώτη Αναστασάκο να επισημαίνει τα στενά χρονικά περιθώρια και να ζητάει την επίσπευση των διαδικασιών, προτείνοντας και τη δική μας βοήθεια. Και αυτό γιατί η αύξηση των αντικειμενικών αξιών στον Πειραιά σε ιδιαίτερα υποβαθμισμένες περιοχές, που κυμαίνεται από 26% έως 46% παρασύρει σε ανοδική πορεία τα ήδη υψηλά ενοίκια, αναγκάζοντας κυρίως τους νέους ανθρώπους να εγκαταλείψουν την πόλη αναζητώντας στέγη αλλού. Έχει, όμως, αρνητική επίπτωση και στους δικαιούχους επιδομάτων, θέρμανσης για παράδειγμα, καθώς με την αύξηση των τιμών εμφανίζονται πλούσιοι στα χαρτιά και αρκετοί αποκλείονται από ευνοϊκές ρυθμίσεις.

Μετά τις γιορτές και διαπιστώνοντας ότι τίποτα δεν κινείται, ο «Πειραιάς για Όλους» πήρε την υπόθεση στα χέρια του, ερεύνησε τα στοιχεία μιας ολόκληρης τριετίας μέσα από αγγελίες πωλήσεων κατοικιών, συμβολαιογραφικές πράξεις αγοραπωλησιών, εκθέσεις και τεκμηριώσεις της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας αλλά και μέσα από τις αλλαγές που επήλθαν με τις αναπλάσεις. Είναι η παράταξή μας, τελικά, που την Τετάρτη 18.01.2023 εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο την εξομάλυνση της κατάστασης με μεταβολές των αντικειμενικών αξιών των περιοχών κατοικίας και τη χάραξη μιας πολιτικής στέγης και προτείνει:

  • Επαναφορά στις τιμές του 2019 για τις «εσωτερικές» κυκλικές ζώνες αμιγούς κατοικίας, καθώς αυτές συμπίπτουν σε μεγάλο βαθμό με τις πραγματικές τιμές της αγοράς.
  • Εξαίρεση του συνόλου των «εσωτερικών» κυκλικών ζωνών αμιγούς και γενικής κατοικίας από οποιαδήποτε αύξηση αντικειμενικών τιμών.
  • Μείωση των τιμών κατά 10%-15% σε συγκεκριμένους θύλακες της Ε’ και Δ’ Δημοτικής Κοινότητας, οι οποίοι δεν συνορεύουν άμεσα με την Ανάπλαση Αγίου Διονυσίου, προκειμένου να εξισορροπηθούν οι στρεβλώσεις.
  • Λελογισμένη αύξηση τιμών στις «ακριβές» γραμμικές παραλιακές ζώνες κατοικίας της Α’ και Β’ Δημοτικής Κοινότητας, οι οποίες θα ακολουθούν τις πραγματικές τιμές, της τάξης (5%-15%) και όχι πλασματικές αυξήσεις, όπως αυτές αποτυπώνονται από την ΕΛΣΤΑΤ και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Το βιογραφικό του Νίκου Μπελαβίλα

Video Gallery

Πειραιάς για Όλους: Δραγάτση 12 - Πλατεία Κοραή | Δημαρχείο Πειραιά 4ος όροφος│Γραφείο 8 | τηλ: 2132022353 & 2132022252
Στέκι του Λιμανιού της Αγωνίας Πραξιτέλους 78 & Ελ. Βενιζέλου