Αδέσποτη η Παιδοψυχιατρική Κλινική του Τζανείου στο υπό διάλυση σύστημα Δημόσιας Υγείας

Αδέσποτη η Παιδοψυχιατρική Κλινική του Τζανείου  στο υπό διάλυση σύστημα Δημόσιας Υγείας Τοιχογραφία: Hambas, Φωτό: INTIME/ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Με αιφνιδιαστική απόφαση και με παράκαμψη των προβλεπόμενων διαδικασιών (Ν. 4461/2017) η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με τη διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιά και Αιγαίου προχωράει στη διάλυση της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Τζάνειου Νοσοκομείου και τη μεταφορά της στο Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα».

Η παραπάνω απόφαση στερεί από την πόλη μας μια σημαντική νοσηλευτική μονάδα και εξωτερικά ιατρεία αναπόσπαστα κομμάτια της φροντίδας στην κοινότητα παιδιών και εφήβων έως 16 ετών με ψυχολογικές ή/και ψυχιατρικές δυσκολίες.

Η σχεδιαζόμενη μεταφορά σε ένα νοσοκομείο το οποίο υπολειτουργεί και δεν διαθέτει παιδιατρικό τμήμα που είναι απολύτως αναγκαίο για την υποστήριξη της λειτουργίας παιδοψυχιατρικών κρεβατιών, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των νοσηλευόμενων παιδιών.

Παράλληλα, η σχεδιαζόμενη συνύπαρξη στον ίδιο χώρο παιδιών και εφήβων έως 18 ετών είναι εγκληματική και πέρα από κάθε επιστημονική λογική. Δείγμα της ανευθυνότητας των σχεδιασμών είναι και η πρόβλεψη -μέχρι την έναρξη λειτουργίας του «Αγία Βαρβάρα»- να μετακινηθούν τα  νοσηλευόμενα στο Τζάνειο παιδιά  στο Ασκληπιείο Βούλας, το οποίο δεν έχει την υποδομή ούτε διαθέτει κλίνες νοσηλείας.

Όμως, η λογική της λειτουργίας παιδοψυχιατρικών κλινικών εκτός των γενικών νοσοκομείων παραπέμπει σε ιδρυματικού τύπου λογικές και οδηγεί ευθέως στην αναβίωση ασύλων. Και αυτό αντιβαίνει στις βασικές κατευθύνσεις της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και της κοινοτικής ψυχιατρικής,  όπως προβλέφθηκαν από τον νόμο 2716/1999.

Η παράταξη μας «Πειραιάς για Όλους» συντάσσεται με τον αγώνα των εργαζομένων του Τζάνειου Νοσοκομείου και του επιστημονικού κόσμου, καταγγέλλει τη συνεχιζόμενη διάλυση της Δημόσιας Υγείας στην πόλη μας και προασπίζεται τα δικαιώματα των παιδιών και των εφήβων που είναι τα μεγαλύτερα θύματα των αλλεπάλληλων κρίσεων. #pireas4all

Το βιογραφικό του Νίκου Μπελαβίλα

Video Gallery

Πειραιάς για Όλους: Δραγάτση 12 - Πλατεία Κοραή | Δημαρχείο Πειραιά 4ος όροφος│Γραφείο 8 | τηλ: 2132022353 & 2132022252
Στέκι του Λιμανιού της Αγωνίας Πραξιτέλους 78 & Ελ. Βενιζέλου