Γιατί καταψηφίσαμε το ΕΠΣ Νέου Φαλήρου. Ο Νίκος Μπελαβίλας στο Δημοτικό Συμβούλιο και στο «Κανάλι Ένα 90,4»

Η παράταξή μας «Πειραιάς για Όλους» καταψήφισε το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) Νέου Φαλήρου και τη συρρίκνωση του πάρκου πρασίνου στα οικόπεδα Χαραγκιώνη-ΧΡΩΠΕΙ στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (01.02.2023). Το σχέδιο ψηφίστηκε με αρνητικές ψήφους από όλη την αντιπολίτευση.

Στις τοποθετήσεις τους οι δημοτικοί μας σύμβουλοι τόνισαν ότι, παρά τα όποια θετικά σημεία του σχεδίου που δίνουν μια προοπτική αναβάθμισης στην περιοχή, υπάρχει μια κόκκινη γραμμή. Φέρει και όνομα: Χαραγκιώνης. Είναι η αιτία που τόσα χρόνια ο χώρος πίσω από το «Καραϊσκάκη» γνώρισε μια χωρίς προηγούμενο υποβάθμιση. Γνώρισε όμως και την επιμονή και τους αγώνες των ανθρώπων του Νέου Φαλήρου, που απέτρεψαν οριστικά να γεμίσει  ο χώρος με Mall και κτιριακά μεγαθήρια.

«Ο επιχειρηματίας, πριν από τρεις δεκαετίες, αγόρασε από την Εθνική Τράπεζα "πλατεία" εν γνώσει του, εμπόδισε με κάθε τρόπο τη διαμόρφωση της, μήνυσε το Δημοτικό Συμβούλιο, μετέτρεψε τον χώρο σε εστία μόλυνσης και υποβάθμισης. Είναι ηθικά και πολιτικά απαράδεκτο να τον πληρώσουμε κι' από πάνω μετά από όλα αυτά τα τεχνάσματα εις βάρος της πόλης» εξήγησε στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της παράταξης Νίκος Μπελαβίλας για να προσθέσει:

«Η πρόταση μας είναι να προχωρήσουμε στην πλήρη απαλλοτρίωση, στην επαναφορά της πρότασης του Δημοτικού Συμβουλίου του 2010 για πρόσθετους χώρους πολιτισμού και στάθμευσης, στο μεγάλο πάρκο των 33 στρεμμάτων και σε επανασχεδιασμό της αλάνας στάθμευσης του "Καραϊσκάκη" που χάθηκε το 2004 και μαζί της ο λαϊκός στίβος. Αυτή η λύση μας δίνει συνολικά 60 στρέμματα πρασίνου, λαϊκού στίβου, πολιτισμού και μεγάλους υπόγειους χώρους στάθμευσης χρήσιμους για τις γραμμές Μετρό και Τραμ. Ταυτόχρονα, δίνει τη δυνατότητα οι άλλες ιδιοκτησίες (εκτός Χαραγκιώνη)  -που έχουν πραγματικό δικαίωμα δόμησης- να κτίσουν σε ένα ισορροπημένο πλέον περιβάλλον με μεγάλους ελεύθερους χώρους».

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πολεοδομική παρέμβαση στην πόλη μας τα τελευταία τριάντα χρόνια. Η διαχείριση ενός τόσο μεγάλου χώρου είναι μια δύσκολη υπόθεση. Από τη μια πρέπει να αναγνωριστεί το συνταγματικό δικαίωμα της ιδιοκτησίας και ταυτόχρονα να προστατευτεί η δημόσια περιουσία, να αναπτυχθούν οι δημόσιοι χώροι, το αστικό πράσινο για να ισορροπήσει η πόλη.

Μέσα από τη διαδικασία της διαβούλευσης που προηγήθηκε, ύστερα και από τις δικές μας πιέσεις και των κατοίκων του Νέου Φαλήρου:
-  Μειώθηκαν οι συντελεστές δόμησης κατά 10%, στα 28μ. Εξακολουθούν, ωστόσο, να είναι υψηλοί στις περιοχές της κατοικίας και ειδικά στο εσωτερικό της ανάπλασης θα έχουμε αδικαιολόγητα υψηλά κτίρια.

-  Απετράπη εξ αρχής η δημιουργία ξενοδοχείων στην ακτή του ΣΕΦ.

-  Απαγορεύτηκαν τα Mall.

Εξακολουθούμε να προτείνουμε και να διεκδικούμε:

- Μία μεγάλη πράσινη διαδρομή που θα συνδέσει τα Καμίνια, τους νέους χώρους πρασίνου, το Καραϊσκάκη με το ΣΕΦ, τη θάλασσα και την Ακτή Δηλαβέρη.
- Ενοποίηση του θαλάσσιου μετώπου: Πάρκο του Φαληρικού Όρμου, εκβολές του Κηφισού, πάρκο του ΣΕΦ, περιοχή Καραϊσκάκη και συνολικότερη ανάπλαση της οδού Πειραιώς και των ακινήτων ΧΡΩΠΕΙ - Πόλος Καινοτομίας και Οικόπεδα Χαραγκιώνη.
- Υπόγειους χώρους στάθμευσης park and ride δίπλα στον σταθμό Μετρό με ανοικτούς επίγειους χώρους λαϊκού αθλητισμού.

Το τεχνικό σκέλος της μελέτης του ΕΠΣ Νέου Φαλήρου είναι καλά τεκμηριωμένο. Χαρακτηρίζεται, όμως, από την πολιτική άποψη της δημοτικής αρχής για το real estate, τελείως διαφορετική από τη δική μας. Για τον «Πειραιάς για Όλους» στη ζυγαριά μετράει πρώτα το δημόσιο συμφέρον και ακολουθεί το ιδιωτικό δικαίωμα των επενδυτικών εταιρειών. Όχι ανάποδα.

Πάντως, ο σχεδιασμός δεν τελειώνει σε αυτή τη μελέτη. Στην επόμενη φάση του θα είμαστε πάλι εδώ για να διεκδικήσουμε όσα περισσότερα μπορούμε για το καλό της πόλης και του Νέου Φαλήρου.

Ανάλογη ήταν και η παρέμβαση του Νίκου Μπελαβίλα στη συζήτηση με τους δημοσιογράφους Γιάννη Κλάδη και Νίκο Παρασκευά στη διάρκεια της εκπομπής «Στον παλμό του Πειραιά» (04.02.2023) που μεταδίδεται κάθε Σάββατο μεσημέρι από το «Κανάλι Ένα 90,4». https://bit.ly/3wSpy8h

Το βιογραφικό του Νίκου Μπελαβίλα

Video Gallery

Πειραιάς για Όλους: Δραγάτση 12 - Πλατεία Κοραή | Δημαρχείο Πειραιά 4ος όροφος│Γραφείο 8 | τηλ: 2132022353 & 2132022252
Στέκι του Λιμανιού της Αγωνίας Πραξιτέλους 78 & Ελ. Βενιζέλου