Επίσκεψη στην έκθεση "This current between us" στον ΑΗΣ Φαλήρου

Επίσκεψη στην έκθεση "This current between us" στον ΑΗΣ Φαλήρου Φωτό: Eleni Grigoriadou
Ένα μαγικό βράδυ μέσα στις ιστορικές εγκαταστάσεις του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού ΔΕΗ στο Νέο Φάληρο.
Στη μεγάλη έκθεση τέχνης ‘This Current Between Us’ με ξεναγούς τον Πάνο Γιαννικόπουλο εκ των επιμελητών, την υπεύθυνη του έργου Ελένη Καλαρά και την αγαπημένη φίλη Μαρία Μαυροειδή Διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου ΔΕΗ και Πρόεδρο του Ελληνικού Τμήματος TICCIH. Δεκάδες καλλιτεχνικές δημιουργίες ενταγμένες μέσα στα εργαστήρια, τους κύριους βιομηχανικούς χώρους και τις αυλές του μεγάλου εργοστασίου, δίπλα στα ιστορικά τεχνουργήματα, τις μηχανές, τις συσκευές και τα κτίρια του πρώτου ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού της χώρας.
Η πορεία για τη διάσωση του ΑΗΣ Νέου Φαλήρου ξεκινάει πολύ παλιά πριν σαράντα χρόνια με τη Μελίνα Μερκούρη, περνάει από τον δικό μας Κώστα Κωσταράκο και τον Θάνο Μικρούτσικο, συνεχίζεται με μελέτες και δημοσιεύσεις του Πολυτεχνείου, με εθελοντές και εθελόντριες από τον χώρο των μηχανικών, της ιστορίας, της τέχνης που γοητεύονται, έρχονται και επανέρχονται προσπαθώντας να αναβιώσουν το συγκλονιστικό μνημείο. Δίπλα τους σε αυτό το δύσβατο μονοπάτι ακοίμητοι συνοδοιπόροι οι κάτοικοι του Νέου Φαλήρου. Όμως καμία δημοτική αρχή, καμία κυβερνητική εξουσία ως τώρα δεν έκανε το γενναίο βήμα. Είναι ώρα!
Η χθεσινή επίσκεψη που οργάνωσε ο «Πειραιάς για Όλους» μας στην έκθεση μας έδωσε λίγη ακόμη αισιοδοξία. Τα έργα των καλλιτεχνών, το μεράκι των ανθρώπων της ΔΕΗ, τα φροντισμένα και φωταγωγημένα ερείπια, οι πίνακες και τα γλυπτά επάνω στους πάγκους εργασίας των μαθητευομένων τεχνιτών δείχνουν τις άπειρες δυνατότητες του χώρου, το μέλλον αυτού του θησαυρού της πειραιώτικης βιομηχανικής κληρονομιάς. Και… με χαρά μάθαμε πως το έργο θα επεκταθεί σύντομα και στην άλλη άκρη της πόλης στον ΑΗΣ του Αγίου Γεωργίου. #pireas4all
 
 

Το βιογραφικό του Νίκου Μπελαβίλα

Video Gallery

Πειραιάς για Όλους: Δραγάτση 12 - Πλατεία Κοραή | Δημαρχείο Πειραιά 4ος όροφος│Γραφείο 8 | τηλ: 2132022353 & 2132022252
Στέκι του Λιμανιού της Αγωνίας Πραξιτέλους 78 & Ελ. Βενιζέλου