Θέμα 7ο: Υγεία για όλους

Το 7ο κατά σειρά θέμα του προγράμματος του συνδυασμού «Πειραιάς για όλους» άνοιξε ο υποψήφιος δήμαρχος Νίκος Μπελαβίλας. Πρόκειται για την πρωτοβάθμια επί της ουσίας υγειονομική περίθαλψη και τον ρόλο που επιβάλλεται να έχει ο ‘Α βαθμός τοπική αυτοδιοίκησης.

 «Ο δήμος μπορεί και πρέπει, να είναι ένας ρυθμιστής για τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας. Ένας χρήσιμος, ορατός, φιλικός, αναμενόμενος και αποδεκτός διαμεσολαβητικός σύνδεσμος» σημειώνει ο Νίκος Μπελαβίλας, συμπληρώνοντας: «Ο μηχανισμός υποδοχής και επεξεργασίας των υγειονομικών αναγκών του Πειραιά. Ο εκτιμητής και αξιολογητής των προτεραιοτήτων. Ο έγκριτος οδηγός παροχής πληροφοριών και προσανατολισμού των Πειραιωτών προς τις μονάδες, τα ιατρεία, τα διαγνωστικά, τον λαβύρινθο του τομέα υγείας».

«Σε απλά ελληνικά, ο Δήμος Πειραιά, αναλαμβάνει τον ρόλο του στρατηγικού εταίρου του Υπουργείου Υγείας για την κοινωνική ιατρική στην πόλη! Συμπληρώνει τις υπηρεσίες στο επίπεδο της καθημερινότητας, ελέγχει, αξιολογεί και ιεραρχεί τις ανάγκες. Απο-γραφειοκρατικοποιεί. Βοηθά με νέες μικρές, ευέλικτες δομές, πρωτοβάθμιες και συμβουλευτικές στην κλίμακα της γειτονιάς. Διαθέτει χώρους και ανθρώπους.

Κινητοποιεί το σημαντικό ανθρώπινο δυναμικό των εθελοντών που στήριξαν χιλιάδες Πειραιώτες με το κοινωνικό ιατρείο και το κοινωνικό φαρμακείο τις μέρες τις κρίσης. Αναπτύσσει για τους μη αυτοεξυπηρετούμενους, τις υπηρεσίες συνοδείας. Συμβουλεύει σε ανθρώπινο καθημερινό επίπεδο, στον δύσκολο πεδίο της ψυχικής υγιεινής» τονίζει ο Νίκος Μπελαβίλας.

Σύμφωνα με τον υποψήφιο δήμαρχο, ο δήμος «είναι εγγυητής της κοινοτικής συνοχής και της πρωτογενούς αλληλεγγύης στον τομέα αυτό. Συντροφεύει με λίγα λόγια τους δημότες στο χάος, για να αντιμετωπίσουν ένα μικρό ή ένα μεγάλο θέμα υγείας.

Η Υγεία δεν είναι για όσους έχουν ή όσους μπορούν! Είναι δικαίωμα όλων. Ο Δήμος Πειραιά πρέπει να μπορεί να συμβάλει ώστε να το εξασφαλίσουν όλοι οι δημότες του».

Στην διαμόρφωση του προγράμματος Υγείας του «Πειραιάς για όλους» συμμετέχουν, εξηγεί ο Νίκος Μπελαβίλας, μια ομάδα έμπειρων στελεχών της Υγείας: «Όλα τα πιό πάνω δεν μπορεί να τα γνωρίζει ένας μηχανικός σαν και εμένα. Μπορεί όμως να τα προσεγγίσει, να ακούσει, να μάθει από αυτούς που ξέρουν. Το έβδομο θέμα διαμορφώθηκε λοιπόν και γράφτηκε, χάρη στη δουλειά και στις οδηγίες μιας δυνατής ομάδας ανθρώπων: έμπειρων ιατρών του ΕΣΥ, πανεπιστημιακών της κοινωνικής ιατρικής, επιστημόνων της ψυχικής υγείας, εθελοντών των κοινωνικών δομών. Για λόγους τάξης πρέπει να τους αναφέρω: Ο Νίκος Καρβούνης, ο Παναγιώτης Βουτυράκος, ο Μιχάλης Ζάβιακας, ο Γεράσιμος Παπαναστασάτος, η Τέση Λαζαράτου. Και βέβαια οι μακρές συζητήσεις και η φιλία με έναν από τους πιο έμπειρους σε αυτό το ζήτημα στην Ελλάδα, τον καθηγητή κοινωνικής ιατρικής του ΑΠΘ, Αλέξη Μπένο που μου έδειξε τι σημαίνει κοινωνική ιατρική στην πράξη. Τους ευχαριστούμε για τη δουλειά τους».

 

Ολόκληρη η ανάρτηση του Νίκου Μπελαβίλα

Last modified onΤρίτη, 05 Μαρτίου 2019 09:24

Το βιογραφικό του Νίκου Μπελαβίλα

Video Gallery

Πειραιάς για Όλους: Δραγάτση 12 - Πλατεία Κοραή | Δημαρχείο Πειραιά 4ος όροφος│Γραφείο 8 | τηλ: 2132022353 & 2132022252
Στέκι του Λιμανιού της Αγωνίας Πραξιτέλους 78 & Ελ. Βενιζέλου