...με αφορμή μια "επανίδρυση"

Η πρόσφατη "επανίδρυση" του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής ως Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου (15/01/2020) έφερε ξανά στις οθόνες της τηλεόρασης, κι όχι μόνο, τις απάνθρωπες συνθήκες στέγασης και διαβίωσης των προσφύγων στα υπερκορεσμένα καμπ των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Εικόνες θερινών αντίσκηνων μέσα σε ποτάμια λάσπης, σκηνές σκεπασμένες από χιόνι, κομμάτια μιας εφήμερης καθημερινότητας διασκορπισμένα σε ανέμους πολλών μποφόρ βομβάρδισαν παροδικά τις οθόνες, αλλά και τις συνειδήσεις όσων δεν έχουμε καταληφθεί από το σύνδρομο της "αλλοίωσης του πληθυσμού" της χώρας. Χρειάστηκαν έξι μήνες συστηματικής προπαγάνδας (και πέντε χρόνια σχετικής προετοιμασίας) για να πείσουν ότι "το προσφυγικό" είναι ζήτημα δημόσιας τάξης που αντιμετωπίζεται με πολιτικές αποτροπής και καταστολής, έστω κι αν αυτές δεν αντέχουν σε έλεγχο νομιμότητας και σεβασμού των δικαιωμάτων των προσφύγων. Έτσι έγραψαν στο γυαλί της τηλεόρασης και "έπεισαν" οι εκκενώσεις καταλήψεων, χωρίς να υπάρχει εναλλακτική για τη στέγαση των προσφύγων που έμεναν εκεί.

Δεν ήρθαν όμως στο φως της δημοσιότητας πλευρές του στεγαστικού ζητήματος λιγότερο ακραίες σίγουρα, αλλά επίσης αρμοδιότητας του (επαν)ιδρυμένου υπουργείου: πλευρές που αφορούν σε παλαιότερες ομάδες μεταναστών και προσφύγων. Όπως είναι γνωστό, από το 1990 και μετά περίπου ένας στους δέκα κατοίκους της μητροπολιτικής περιοχής της Αθήνας έχει μεταναστευτική προέλευση. Πρόκειται για κατοίκους της πόλης που βρίσκονται "εδώ" περισσότερα από είκοσι χρόνια πλέον. Οι νεότεροι μετέχουν της ημετέρας παιδείας και δεν γνωρίζουν άλλη "πατρίδα", όπως και οι νέες γενιές "αληθινών ελλήνων" δεν έχουν καμία εμπειρία πόλης χωρίς μετανάστριες/ες κατοίκους. Όπως είναι επίσης γνωστό, αυτό το τμήμα του πληθυσμού της πόλης έχει πληγεί βαριά από την κρίση της τελευταίας δεκαετίας, τόσο στον τομέα της απασχόλησης, όσο και στον τομέα της στέγασης.

Η θέσπιση της χρυσής βίζας έναντι αγοράς ακίνητων συγκεκριμένου ύψους, η καθιέρωση της Αθήνας ως τουριστικού προορισμού και η συνακόλουθη ανάπτυξη της βραχυχρόνιας μίσθωσης, μεταξύ άλλων, διαμορφώνουν ένα νέο τοπίο ενοικιαζόμενης κυρίως κατοικίας, στο οποίο οι ήδη εγκατεστημένες μετανάστριες και μετανάστες περίπου δεν χωρούν. Αντιμέτωπες/οι με υψηλά ποσοστά ανεργίας, μειώσεις μεροκάματων, αύξηση του κόστους διαβίωσης, αλλά και "παιχνίδια" με την ιθαγένεια και τις άδειες παραμονής, φτάνουν να έχουν όλο και πιο δύσκολη πρόσβαση σε αξιοπρεπή κατοικία. Αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις ενοικίων που πολλοί ιδιοκτήτες ζητούν με την απειλή είτε περάσματος στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, είτε απόσυρσης ακινήτων από την αγορά (πχ για... ιδιοκατοίκηση).

Η άλλη όψη της τεχνητής αυτής σπάνιας ενοικιαζόμενης κατοικίας είναι  η τροφοδότηση της αγοράς με διαμερίσματα που είχαν αποσυρθεί λόγω απαράδεκτων συνθηκών. Προσφέρεται και πάλι, και μάλιστα υπερτιμημένο, ως "ευκαιρία" προς 300 ευρώ το μήνα, κάθε δυάρι σε χαμηλό όροφο, σε σκοτεινό ακάλυπτο, με μπαλκόνι 0,60x0,80 ή καθόλου και με υγρασίες σε κύριους χώρους. Έτσι, ενώ  πωλείται/πλασσάρεται, ως χαρακτηριστικό για την προσέλκυση βραχυχρόνιας μίσθωσης, η πολυπολιτισμικότητα της Κυψέλης, των Πατησίων ή του Παγκρατίου εκείνες και εκείνοι που συνθέτουν αυτή την πολυπολιτισμικότητα πρέπει να αναζητήσουν στέγη σε όλο και πιο απόμακρες γειτονιές, μακριά από τόπους αναζήτησης εργασίας, κοινωνικά δίκτυα και γειτονιές όπου με κόπο χτίστηκαν σχέσεις και διαδικασίες ένταξης, πέρα και παρά τις αντιφάσεις και παλινωδίες της επίσημης πολιτικής, με ή χωρίς ειδικό υπουργείο.

Ντίνα Βαΐου, ομότιμη καθηγήτρια ΕΜΠ, Τομέας Πολεοδομίας και Χωροταξίας


Περπατάμε στον «αόρατο Πειραιά»: Η πρώτη διαδραστική περιήγηση για την Αστεγία στον Πειραιά με 4 σταθμούς στο κέντρο της πόλης.

Στις 15 Μαρτίου 2020 η δημοτική κίνηση «Πειραιάς για όλους» σε συνεργασία με το «ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ», το περιοδικό «ΣΧΕΔΙΑ», την «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΠΕΙΡΑΙΑ», τον ΚοιΣΠΕ «ΠΛΩΡΗ», την Ανοιχτή Παιδική Βιβλιοθήκη και το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος ΕΜΠ σας καλούν στην διαδραστική περιήγηση που σχεδίασαν με θέμα την «Αστεγία».

4 σημεία, 4 θέματα, 4 ματιές.

Στόχος της εκδήλωσης είναι η σοβαρή συζήτηση του θέματος της αστεγίας μέσα από τα μάτια των ίδιων των ανθρώπων που την έχουν βιώσει ή και τη βιώνουν ακόμη.

Μέσα από τη ματιά των επιστημόνων και των εθελοντών που έχουν ευαισθητοποιηθεί και αγωνίζονται γι’ αυτό το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα, που αφορά όλους μας.

Αίτημα όλων των συμμετεχόντων είναι να αναγνωριστεί το φαινόμενο με πραγματικούς όρους και το ζήτημα της στέγης να αποτελέσει κοινή υπόθεση, πέρα από τα όρια της φιλανθρωπίας.

Θα συζητηθούν προτάσεις – λύσεις για την αντιμετώπισή του.

 

Θέμα: «Άτυπη αστεγία»

Πρώτος σταθμός : Σταθμός HΣΑΠ Πειραιά στις 10.00

Θέμα: «Αστεγία και τοξικοεξάρτηση»

Δεύτερος σταθμός: ΠΥΛΗ 9 στο λιμάνι στις 10.45

Θέμα: «Αστεγία και κοινωνικο-οικονομικά αίτια»

Τρίτος σταθμός: KIOΣΚΙ της πλατείας ΚΟΡΑΗ στις 11.30

Θέμα: «Αστεγία και ψυχική ασθένεια»

Τέταρτος σταθμός: Πεζόδρομος Μακράς Στοάς, Aγία Τριάδα στις 12.15

Τελικός Σταθμός: Στοά Πύργου Πειραιά, τελική εκδήλωση στις 13.00

 

Παράλληλες εκδηλώσεις θα προηγηθούν στις 13  και 14 Μαρτίου:

  • Παρασκευή 13/03, στις 18.00 - έκθεση φωτογραφίας επώνυμων φωτογράφων στον σταθμό ΗΣΑΠ Πειραιά (Μουσείο Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων)
  • Παρασκευή 13/03, στις 20.00 - προβολή ταινίας στο Στέκι του «Λιμανιού της Αγωνίας» (Πραξιτέλους 78 και Ελευθερίου Βενιζέλου, Πειραιάς)
  • Σάββατο 14/03, 11.00-13.00 - τουρνουά ποδοσφαίρου στα Βοτσαλάκια, «Εθνική Αστέγων», «ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ», «Απόφοιτοι ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ»,  Παλαίμαχοι Ποδοσφαιριστές Πειραιά

 

Χορηγοί επικοινωνίας: εφημερίδα "Κοινωνική", εφημερίδα "Η Αυγή", ρ/σ 105,5 "Στο Κόκκινο", ιστότοπος carnetdevoyage.gr

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., ή στα τηλέφωνα 6934399032 (Αργυρώ Βράκα) & 6936327521 (Βίκυ Μάντζα)

 

 

Last modified onΚυριακή, 08 Μαρτίου 2020 09:18

Το βιογραφικό του Νίκου Μπελαβίλα

Video Gallery

Πειραιάς για Όλους: Δραγάτση 12 - Πλατεία Κοραή | Δημαρχείο Πειραιά 4ος όροφος│Γραφείο 8 | τηλ: 2132022353 & 2132022252
Στέκι του Λιμανιού της Αγωνίας Πραξιτέλους 78 & Ελ. Βενιζέλου